Ovocný šalát s pečenými vlašskými a píniovými orieškami

Pestrý ovocný šalát s orechmi je vynikajúcim zdrojom vitamínov a minerálov. Počas týchto chladných zimných dní, kedy je telo vyčerpané a trpí nedostatkom živín, môže takýto ovocno-orechový šalát povzbudiť telo i ducha. Misku tejto vitamínovej bomby by sme si mali dopriať pravidelne každý deň. Počas dňa by sme nemali zabúdať ani na orechy. Ich každodenná konzumácia spolu s ovocím zlepší imunitu človeka, dodá mu energiu a zlepší náladu.

Suroviny

Šalát:

  • 2 zrelé banány
  • 2 sladké jablká
  • 200 g ananásu
  • 1 zrelé mango
  • 250 g jahôd
  • 1 PL píniových orieškov
  • 50 g vlašských orechov
  • lístky čerstvej mäty

Medová zálievka:

  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 2 PL medu
  • 1 dcl vody

Postup prípravy

  1. Zrelé banány ošúpeme a nakrájame na rovnomerné kolieska, ktoré vložíme do väčšej misy. Jablká umyjeme a vyberieme z nich jadrovník. Nemusíme ich zbavovať šupky. Nakrájame ich na mesiačiky a každý potom narežeme na 4 – 5 častí. Pokvapkáme citrónovou šťavou, aby si zachovali svoju svetlú farbu. Premiešame a necháme odležať.
  2. Do šalátu pridáme očistený a na kocky nakrájaný ananás. Mango sa snažíme kúpiť to najzrelšie. Či je zrelé, zistíme podľa vône, farby a dotyku. Nemalo by byť úplne zelené a tvrdé, ale skôr žlto-červené a mäkšie. Jahody očistíme od zelených lístkov a prekrojíme na polovice, aby do šalátu pustili šťavu a dodali mu voňavú jahodovú arómu. Pokojne tiež môžeme pridať aj iné druhy ovocia – kivi, broskyne, marhule, mandarínky, čučoriedky, maliny… V jednej porcii tak získame bohatú vitamínovú bombu, postačujúcu na celý deň.
  3. Šalát následne zalejeme medovou-citrónovou zálievkou. V teplej vode rozpustíme med a k nemu pridáme citrónovú šťavu. Poriadne zamiešame a vylejeme do ovocného šalátu.

Medzitým si na suchej panvici zľahka upečieme píniové a vlašské orechy. Krásny farebný šalát na záver dozdobíme čerstvými lístkami mäty a posypeme ho pečenými a píniovými orieškami, ktoré šalátu dodajú ďalšiu významnú dávku vitamínov a minerálov.

Fotografia: © bigstockphoto

Ohodnotiť článok
[Spolu: 1 Priemer: 5]
Komentáre
  1. 10 mesiacov ago

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *